İş Görüşmesinde Yapılmaması Gerekenler
İş görüşmesinde görüşmeyi yapan kişiye ne kadar yetenekli, zeki, kendinize güvenli olduğunuzu göstermeniz için kısa bir süre vardır. Bu sürede hata yapmamak için neler yapılmalı ?
Konuşma tarzınıza dikkat edin
Mülakat aşamasında ne söylediğiniz kadar neyi nasıl söylediğiniz de önemlidir. Sorularım açık ve anlaşılır mı sesim iyi çıkıyor mu ? diye görüşme aşamasında kendinizi yoklamalısınız. Bilgili görünmek için kısaltma kelimeler kullanmayın zira karşı taraf anlamayabilir ve bu kötü bir izlenim yaratabilir. Kısacası iş görüşmesinde açık ve anlaşılır olmalı, tutarlı konuşmaya özen göstermeli ve kendinize güvenmelisiniz.
Anlaşılır olmaya önem gösterin
Mülakata gelmeden önce ön hazırlık yaptığınız için soruları nasıl cevaplayacağınızı biliyorsunuz şimdi tek yapmanız gereken konuşma şekline dikkat etmek. Karşınızdaki kişiyi iyi dinleyin ve tam istediği cevabı vermek için düşünün. Günlük hayatta kullandığımız ee,hımm,aa gibi kelimeleri mülakat aşamasında asla kullanmayınız.
Karşınızdakine saygılı olun resmi bir şekilde konuşun
İş görüşmesinde yapılmaması gereken en önemli noktalardan birisi de karşınızdakine saygısızlık yapmaktır. Çünkü iş hayatında böyle hareketlere yer yoktur. Görüşmeyi yapan kişiyle resmi bir şekilde hitap edin ve resmi bir şekilde konuşun. İş görüşmesinde argo kelimeleri asla kullanmayın.
Sözünü kesmeyin
Görüşme esnasında iyi bir etki bırakmak bilgili ve kendinize güvenli görünmek için karşınızdakinin sözünü kesmeyin ve sözü bittikten sonra söze başlayın. Çünkü soruyu hızlı cevap vermek isterken soruyu tam anlamayabilir yanlış anlayabilirsiniz ve yanlış cevap verebilirsiniz. Soruyu dikkatli dinleyin ve vereceğiniz cevabı düşünüp derin bir nefes alın ve öyle cevap verin.
-
İş görüşmesine geç kalınmamalıdır.
-
Geçmiş de çalışılan işyeri hakkında olumsuz konuşulmamalıdır.
-
Başarısızlığa mazaret uydurulmamalıdır.
-
Mutlaka ama mutlaka kariyer planması olması gerekmektedir.
-
Mülakatta öncelikle amacının para olmaması gerekmektedir.
-
Cep telefonu açık bırakılmamalıdır.