Y Kuşağına Göre Geleceğin Gözde Meslekleri
Deloitte tarafından bu yıl dördüncüsü yapılan Y Kuşağı Araştırması'nda Y kuşağının günümüzde hangi sektörleri alımlı bulduğuna, bu alıma sebep olan faktörlere, lider ve lider kurum olmayı nasıl tanımladığına ışık tutuluyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 29 ülkede 7 bin 800 kişinin katılmıyla yapılan araştırmaya göre Y kuşağı teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektörünü esnek, eğlenceli ve cazip buluyor. Sektör Türkiye'de %63 oranında tercih edilirken, en az rağbeti ulaştırma ve dağıtım sektörü görüyor.
İlerlemekte olan ülkerlerdeki Y kuşağı yada kendi işinin patronu olmak ya da global köklü firmada önderlik yolunda ilerlemek istiyor. Y kuşağının bir kurumu lider olarak açıklamasındaki en belirleyici nitelik, kurumun elamanlarına olan davranışı, sunduğu eğitim ve kariyer fırsatları oluyor. %53 ile hem globalde hem de Türkiye'de Y kuşağından her iki kişiden biri lider olmak istiyor. İlerlemekte olan ülkerlerdeki Y kuşağı, gelişmiş ülkelerdeki Y kuşağına gore liderlik pozisyonu ile daha çok ilgileniyor.
Y Kuşağı Araştırması'nın Dünya ve Türkiye kıyaslamasında ise ortaya çıkan sonuçlar şöyle:
Y kuşağının en çok tercih ettiği sektör teknoloji, Medya ve Telekomünikasyondur. Y kuşağı öncelikli olarak çalışmak istediği sektörü TMT olarak belirtiyor. Türkiye'de sektör tervihi kadın- erkek ilişkileri araında farklılık belirtiyor. Kadınların %58'si TMT'yi tercih ederken, erkeklerin TMT'yi tercih etme oranı %67dir. Türkiye'de TMT'nin ardından kadınlar için hizmet ve kamu sektörü yer alıyor.Erkekler için ise ikinci sırada enerji ve doğal kaynaklar sektörü yer alıyor. Türkiye'de en az rağbet gösteren sektör ise ulaştırma ve dağıtım.
Y kuşağı en büyük ölçekli global şirketlerde yer almak istiyor
Gelişmekte olan ülkelerdeki Y kuşağı gelişmiş milletlerdeki yetişkinlere oranla bunu daha çok fazla tercih ediyor. Aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerde atılımcı ruh iki kat daha fazla olmak istiyor ya da global köklü firmada liderlik yolunda ilerlemek istiyor. Türkiye'deki Y kuşağında her iki kişiden biri, büyük ölçekli, global firmalara talep gösteriyor. Her dört kişiden biri de kendi iş alanını kurmak istiyor.
Y kuşağına göre bir kurumu lider yapan, çalışanlarına gösterdiği davranışıdır. Y kuşağının bir kurumu lider olarak tanımlamasında en belirleyici niteliği kurumun elemanlarına karşı davranışı oluşturuyor. Daha sonra ise yenilikçi olması, kurumun topluma elde ettiği katkı ve finansal başarısı geliyor.
Liderler piyasanın istediklerini yerine getirmekte zorlanıyor
Hem günümüz liderleri hem de Y Kuşağı için organizasyonların geleceğini güvence altına almak ve verimlilik öncelik taşıyor. Ancak Y kuşağı mevcut bulunan liderlerin kar ve kişisel gelirlere daha fazla öncelik verdiğini düşünüyor. Diğer yandan kendileri lider olsalar insan etmenine daha çok önem vereceklerini belirtiyor. Bu da lider kurum tanımlarıyla örtüşüyor.
Her iki bireyden biri sektörünün lideri olmak istiyor
Hem globalde hem de Türkiye'de her iki Y kuşağından biri lider olmak istiyor. İlerlemekte olan ülkelerdeki Y kuşağı gelişmiş ülkelerdeki Y kuşağına göre liderlik konumu ile daha çok ilgileniyor.