Google’ın İnsan Kaynakları bölümünün “Çalışan Analitiği” bölümü olarak adlandırıyor. Her alanda getirdiği yenilikler ile her zaman ön plana çıkmayı başarmış bir şirkettir.
Great Place to Work’ün verileri ışığında hazırlanan ve Amerika’nın en iyi işverenlerinin belirlendiği Fortune’s 100 listesinde Google 2009-2015 yılları arasında 6 kez birinci sırada yer almıştır. Şirketin bu başarını temelinde çalışanların yönetimindeki uyguladığını uygulamaları ve stratejik karar mekanizmalarını yer almaktadır.
“Çalışan Analitiği” bölümünün temel önerisi: İnsan yönetimi kararları, şirketin alması gereken önemli ve etkili kararlardır. Eğer şirket yöneticileriniz insan kaynakları yönetimi alanında doğru kararlar almıyorsa, ortalamanın üzerinde iş sonuçları almanız mümkün olmaz.
Günümüzde; pazarlama, finans benzeri alanlarda olduğu gibi İK yönetiminin aldığı kararları verilerle desteklenmelidir. Bu alanda lider olan Google, çalışanlarıyla adlığı kararları analiz ve verileri dayalı olarak alıyor. Şirketin bu alandaki çalışma detaylarını gizli tutmaktadır. Genel hatları ile uygulamalarında bazıları;
1) Liderlik Özellikleri ve Yöneticinin Rolleri
“Proje Oksijen” araştırma çalışması ile büyük miktarda kurum içi veri analiz etti.Çalışma sonunda çalışanların üstün performans göstermesi ve kuruma olan bağlılıklarını artması için “iyi yöneticilere” ihtiyaç duyduğu verilerle ortaya konuldu. Yöneticilerin çok iyi olduğunu gösteren 8 karakter özelliği belirledi.Şirketteki tüm yöneticilerin performansları, çalışanları tarafından, yılda 2 defa, belirlenen 8 özelliğe dayalı olarak yorumlanıyor.
2) Google PiLAb (İnsan & İnovasyon Laboratuvarı)
Şirket içerisinde alt grup olarak kurulan PiLab, üretken bir çalışma ortamı sağlamak için neler yapılması gerektiği hakkında çalışmalar yapmaktadır. Yapılan araştırma konuları arasında; çalışanları en çok hangi tür ödül mutlu eder, çalışanların daha sağlıklı olması için hangi uygulamalar yapılmalı gibi başlıklar yer almaktadır.
3) Çalışan Bağlılığı Algoritması
Google; geçmiş deneyimlere ve şirketin elindeki verilere dayanarak, matematiksel bir algoritma geliştirmiş. Bu algoritma ile şirketten kimlerin ayrılmaya daha meyilli olduğunu anlaşılabiliyor ve böylece proaktif davranarak ilgili kişiler için çözüm önerileri üretilebiliyor.
4) İşe Alım Algoritması
Google’da işe alım sürecinde kullanmak üzere de bir algoritma üretilmiş. Bu algoritma hangi adayların işe başladıktan sonra daha başarılı olacağı üzerine tahminde bulunuyor.Yapılan tahminler işe alımlarda birer veri olarak kullanılıyor.Ayrıca geliştirilen ek bir hesaplama ile, reddedilen adayların başvuruları ve öz geçmişleri tekrar hızlıca değerlendiriliyor.Bu değerlendirme ile göz ardı edilen ama başarılı olma potansiyeli yüksek adaylar belirlenerek tekrar değerlendiriliyor.
5) Öğrenmeyi ve Keşfetmeyi Desteklemek
Google çalışanlarına proje rotasyonu yapma, hatalarından ders çıkartıp öğrenme imkanı sağlıyor. Çalışanların kendilerinin yönlendirdiği sürekli öğrenme süreci ve yeniliklere adapte olma süreci şirketteki anahtar çalışan yetkinlikleri arasında yer alıyor. Karar alma süreçlerinde sürekli insan faktörü ön planda ve gün sonunda çalışanlarla ilgili kararlar büyük resim göz önüne alınarak verilmektedir.