Karar Verme Sürecindeki 6 Adım
Yaşamımız boyunca pek çok kez karar verme sürecinden geçeriz. Bunların bazıları hayatımızın dönüm noktası niteliğinde önem taşır.
İş hayatında karar verme süreci bazı aşamalardan oluşmaktadır.
Doğru kararlar alabilmek için bu aşamaları doğru değerlendirmek gerekir.
1. Genel Bir Çerçeve Çizin
Karar verme sürecinin ilk aşamasında; bu kararın artılarını, eksilerini, kimi nasıl etkileyeceğini ve olası sonuçlarını değerlendireceğiniz genel bir çerçeve çizmelisiniz. Bu karar size mi ait, yoksa bir başkasının yönlendirmesi ya da isteği doğrultusunda mı alıyorsunuz? Karar verme süreciniz ne kadar uzun bir zamanı kapsıyor? Bu kararın olumlu ve olumsuz yanları neler olabilir? Bunları en başında belirlemek, süreci daha rahat yönetmenizi sağlayacaktır.
2. Beyin Fırtınası Yapın
Bu aşamada, aklınıza gelen tüm seçenekleri sıralayacağınız bir beyin fırtınası yapın. İyi bir karar almanın ilk adımı, tüm seçenekleri temel başlıklar hâlinde görmektir. Bu, gerçekten ihtiyacınız olana odaklanmanızı ve gereksiz noktaları fark ederek elemenizi sağlar.
3. Bilgi Toplayın ve Değerlendirin
Belirlediğiniz seçenekler ile ilgili bilgi toplayın. Aileniz, arkadaşlarınız, kitaplar, internet vs. bu konuda size yardımcı olabilir. Elde ettiğiniz bilgiler doğrultusunda kararınızı netleştirmek için gereksiz seçenekleri eleyin.
4. Bir Eylem Planı Hazırlayın
Ne yapmaya karar verdiğinizde, hangi adımları uygulayacağınızı netleştirmelisiniz. Belirlediğiniz karara ulaşmak için nasıl bir süreç izlemeniz gerekiyor? Bu noktada size kimler yardımcı olabilir? Kararınızı uygulamak için hangi önlemleri almalı, nasıl bir bütçe planı oluşturmalısınız? Bu soruların yanıtlarını belirleyerek eylem planınızı oluşturun.
5. Yedek Bir Plan Belirleyin
Herkes her zaman en doğru kararı alacak diye bir kural yoktur. Yanlış yolda olma ihtimalinize karşı mutlaka ikinci bir plan da oluşturmalısınız. İşler istediğiniz gibi gitmezse kendinize yüklenmek yerine yedek planınıza başvurun.
6. Başlayın
Artık ne yapmanız gerektiğini, süreçte nasıl bir yol izleyeceğinizi ve aldığınız kararın olası sonuçlarını biliyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey, zaman kaybetmeden harekete geçmek. Unutmayın, başlamak bitirmenin yarısıdır.