Yönetici Liderlik
Liderlik, birçok yöneticinin sahip olmak istediği bir vasıftır.
Halkla ilişkiler gibi sektörlerde bazı yöneticiler iyi bir konumda olmaları ve emirlerinde birçok kişinin çalışması dolayısıyla lider haline geldiklerini düşünürler ancak bu, doğru bir kanı değildir.
Liderlik, başkalarının size seçmesiyle mümkün sahip olacağınız bir vasıftır. Lider seçilmeniz için sizi onların gözünde özel kılacak meziyetleriniz, onların da bir lidere ihtiyaç duyacak nedenleri olmalıdır. Eğer insanlara bir şeyler veremiyorsanız, onlar da sizi liderliğe uygun bulmayacaklardır. Ne vereceğinizin cevabı ise karşınızdakinin beklentileriyle doğru orantılıdır. Kimi zaman onlara yol göstermek yeterli olurken, kimi zaman mevcut şartlardan daha iyi olanaklar sağlamak bu beklentiye cevap niteliği taşır.
İş dünyasında lider olmak, birçok meziyete sahip olmayı gerektirir.
Başarılı bir lider; bakışlarından, konuşmalarından, hareketlerinden tanınabilir. Genel lider özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
-
Esprili,
-
Enerjik,
-
Anlayışlı ve empatik,
-
Geleceği yönetebilir zekâya sahip,
-
Belirli bir hedefe ve bunu gerçekleştirmek için bir plana sahip olan,
-
Yazılı ve sözlü iletişim becerisi gelişmiş,
-
Öğrenme ve öğretme kabiliyeti olan,
-
Ekibini motive edebilen,
-
Adil,
-
Destekleyici,
-
Kendine güvenen,
-
Azimli,
-
Iş birliğine yatkın ve insan ilişkilerinde başarılı kişilerdir.
Yukarıda belirtilen niteliklerin yanısıra iyi bir lider; çevresine duyduğu saygının bir gereği olarak kılık kıyafetine her zaman önem verir. Bir telefon görüşmesi dahi yapsa ses tonunu ve mimiklerini mutlaka kullanır. Tek tek ve anlaşılır bir tarzda konuşur. İyi bir lider, sıradan bir yönetici olmakla başarılı bir lider olmak arasındaki farkları bilir ve buna uygun davranır.
Yönetici ve lider arasındaki farklar nedir, sorusunun cevabını bir sonraki yazımızda bulabilirsiniz.
İREM ŞAR